Een aantal hoogtepunten van de Frankrijk & België reis: datum 1 april t/m 6 april 2019
Tijdens deze reis trekken we binnen 8 dagen langs bijzonder en energetische krachplaatsen uit de oudheid, sommige wereldberoemd en andere bijna vergeten. We bezoeken plaatsen zoals Wéris, Orval, Mont-Saint-Michel, Carnac en omgeving en Chartre. Indien je sterk geïnteresseerd bent in de culturele achtergrond van de streek, raad ik je aan deze zelf op voorhand op te zoeken. De informatie is overal makkelijk beschikbaar. 

Mont-Saint-Michel
In vroeger tijden was Mont-Saint-Michel een eilandje voor de kust waar de druiden van de Kelten het gebruikten als plaats voor hun heidense cultus en om offers te brengen aan hun goden. Later rond 700 werd er een geestelijke gemeenschap gesticht door de heilige Aubert. Volgens de legende zou tot drie keer toe Aardsengel Michael aan de bisschop van Avranches zijn verschenen. Welke vervolgens een kapel liet bouwen die veel pelgrims trok, welke tot op de dag van vandaag hun weg naar de heilige rots weten te vinden.

Kathedraal van Chartres
Zwaar en licht tegelijk. Een en al tegenstrijdigheid, de kathedraal, gewijd aan Maria. De immense binnenruimte die de bezoeker niet bedrukt maar optilt, de zon achter het zuidelijk roosvenster, terwijl het tegenoverliggende roosvenster straalt met duizend lichten. Een 800 jaar oud labyrint in de vloer, de afgelopen jaren zo vaak gekopieerd, dat het met afstand 's werelds beroemdste labyrint mag worden genoemd. Een persoonlijke wandeling door de gotiek en een kennismaking met de duizenden jaren oude symboliek van het labyrint.

Reeds in voorchristelijke tijden werd op de plaats waar nu de kathedraal van Chartres staat de Moedergodin met kind aanbeden. Ten tijde van Julius Caesar was het een gewijde plek waar de druïden eens per jaar samen kwamen. Goethe heeft ooit gezegd “alsof het eeuwig-vrouwelijke in Chartres in steeds wisselende gedaanten vereerd werd”. De prachtig uitgevoerde kathedraal staat bol van de symboliek en de verwerking van de Heilige Geometrie, de leer van Pythgoras en Plato. Het labyrint van Chartres is het enige labyrint dat overgebleven is in de 7 belangrijke kathedralen die Frankrijk rijk is. Als je deze 7 Notre Dames met elkaar verbindt ontstaat de vorm van het sterrenbeeld Maagd, verwijzing naar de maagd Maria.

Het labyrint is als beeldspraak voor de weg naar binnen, beter gezegd weer contact maken met je gevoel en met je lichaam. Je innerlijke rustpunt vinden en je innerlijke stem weer kunnen horen. Op deze weg komen we vele hindernissen tegen, in de vorm van angsten die je hebt vermeden, mensen die vinden dat je aan het veranderen bent en je oude ‘ik’ proberen te houden enz. In het verhaal van Ariadne worden deze blokkades uitgebeeld door een Minotaurus. Ariadne geeft aan Theseus de draad mee, dit is zijn houvast. Waar staat voor mij de draad voor? De draad staat voor het innerlijke weten, het Christusbewustzijn, de leidraad, je houvast in het leven. Wanneer je alle monsters en draken verslagen hebt, vind je daar in het middelpunt de stilte, of anders gezegd, is daar het bruidsvertrek. Met alle wijsheid en het geleerde kun je daarna weer de weg naar buiten aanvaarden. Om met het boek ‘de reis van de held’ van Joseph Campbell te spreken, het is tijd om weer naar de werkelijkheid terug te keren. Het geleerde, de opgedane ervaringen, neem je weer mee naar buiten. Als twee ben je naar binnen gegaan, als éénling kom je weer naar buiten. 

 
Carnac
In Carnac vind je meer dan 3000 menhirs (lange rechtopstaande stenen) op enkele vierkante kilometers. De menhirs staan er niet zomaar. Hier lopen wat de Chinezen "drakenpaden" noemen, de Ieren "elfenwegen", de Engelsen "leylijnen", de Aboriginals "droomlijnen" en wij "krachtlijnen".

Je kan ze vergelijken met de meridianen in het menselijk lichaam waarlangs de energie stroomt. De acupunctuurpunten in het lichaam zijn dan die plaatsen op aarde waar oudere beschavingen heiligdommen en tempels bouwden. De menhirs of andere bouwwerken, versterken de aanwezige energie. Elke steen heeft een andere functie, een andere energie die je kan benutten voor je eigen healing.  Sommige stenen hebben bij voorbeeld lijnen of punten die naar beneden wijzen (zij trekken kosmische energie naar de aarde), andere wijzen naar boven (zij zenden energie naar de kosmos).

De communicatie met hogere dimensies is er veel gemakkelijker. Het zal zeker ook geen toeval zijn, dat hier 's nachts vaak UFO's worden gezien. Op sommige plaatsen kan de energie in spiraalvormige bewegingen worden gebundeld en benut voor krachtige zuivering en healing zodat nieuwe eigen ruimte vrijkomt. We bezoeken niet alleen de rijen menhirs, maar ook het schilderachtige dorpje Auray Saint Goustain.

Weris
De streek rond Wéris, gelegen tussen de Ourthe en de Aisne, wordt wel eens het Belgische Stonehenge genoemd, vanwege de talrijke prehistorische megalieten die men er aantreft. Rond stenen als de Pierre Haina en de Lit du Diable bestaan verscheidene merkwaardige legenden en tradities. Zo is de Pierre Haina of witte menhir (3 meter hoog) wellicht door een mensenhand gehouwen. Het woord "haina" is Keltisch en betekent "Steen der Ouden", die nog steeds elk jaar ritueel witgekalkt wordt, bij elke lente -en herfstequinox. Hij zou volgens de traditie een hol bedekken dat recht naar de hel leidt - het middelpunt van de aarde - en waaruit de duivel van tijd tot tijd tevoorschijn komt om kwade daden te verrichten en de heksensabbat voor te zitten. Op een goeie dag was Satan nogal gehaast: hij gooide de menhir om en slaagde er niet meer in hem op te richten. De toegang tot de hel werd versperd en zo was de Duivel gedoemd om machteloos door het land te dwalen. Wordt de Duivel daar wat moe van, dan gaat hij uitrusten op het Duivelsbed, een steen die door zijn brandend lijf beetje bij beetje tot een bed werd omgevormd. We zullen de route langs deze belangrijke menhirs wandelen en zo zelf ervaren wat de stenen doen.

Abdij van Orval
De plaats waar dit klooster staat werd 165 miljoen jaar geleden nog overspoeld door het zeewater. Op de bodem van die zee vormde zich toen een licht okerkleurig gesteente. Deze zogenaamde "Franse steen" zou later voor de bouw van het klooster gebruikt worden. Zo'n 15.000 jaar geleden ontstond, als gevolg van de laatste ijstijd, het dal waarin de abdij zou gebouwd worden. Zoals op zoveel spirituele plaatsen is ook aan deze abdij een legende verbonden en wel die van Mathilde, die weduwe was, had per ongeluk haar trouwring in de bron van het dal laten vallen; ze smeekte God om hulp en het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep toen uit "Dit is echt een gouden dal!" (Orval, "val d'or" betekent "gouden dal") en ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten. Tussen de ruïnes zullen we de verstilling in onszelf opzoeken.